Dit interessante pand met prachtige winkelpui heb ik onderzocht in 2012. Ook bij dit pand gaat de geschiedenis verder terug dan de blikvanger aan de voorzijde doet vermoeden.
Het pand is aangemerkt als rijksmonument.
Hieronder volgt een samenvatting van de bouwgeschiedenis uit het rapport:
Samenvatting bouwgeschiedenis
Het object ligt in het centrum van Kampen. De stad Kampen is waarschijnlijk ontstaan in de 12e eeuw en de Broederstraat bij één van de stadsuitbreidingen in de late 13e/ begin 14e eeuw. Door de ligging aan een markt, én aan een doorgaande (handels) route dwars door de stad, is de kans aanwezig dat het pand van oorsprong al een winkelpand was met eigen opslagzolders of dat het een pakhuisfunctie heeft gehad. Het grootste deel van de eiken kapconstructie dateert uit de late 15e eeuw/begin 16e eeuw. Wat betreft de zijmuren en balklagen zijn er twee hypotheses:
- Ze dateren ook uit de late 15e eeuw/begin 16e eeuw.
- Het huis bestond in een vroegere fase uit een gescheiden voor- en achterhuis met binnenplaats. In dat geval zou het oudste deel, vermoedelijk het voorhuis, uit de 14e of vroege 15e eeuw kunnen stammen.
Het bovenste deel van de voorgevel, het wolfseind van de kap, het achterschild van de kap en de waterkelder dateren uit de late 18e eeuw. De rest, waaronder de winkelpui en de separate werkplaats, dateert uit de vroege 20e eeuw. Over de gebruiksgeschiedenis van vóór 1900 is weinig bekend. Na 1900 is het bijna een eeuw een slagerij geweest. De separate werkplaats heeft zich ontwikkeld vanuit een voormalig achterhuis met keuken via een slachtplaats naar de huidige functie als werkplaats.